Ověření pravosti jednotlivých skupin olivových olejů a sledovaní vybraných změn během skladování

DSpace Repository

Language: English čeština 

Ověření pravosti jednotlivých skupin olivových olejů a sledovaní vybraných změn během skladování

Show simple item record

dc.contributor.advisor Salek, Richardos Nikolaos
dc.contributor.author Kučerová, Erika
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:12:14Z
dc.date.available 2017-07-03T09:12:14Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/39447
dc.description.abstract Tato studie byla provedena s hlavním cílem, a to ověřit pravost a sledovat vybrané změny u vzorků extra panenských olivových olejů, které pocházely z obchodních řetězců v České republice, a to po dobu šesti měsíců za normálních podmínek (především domácích podmínek) skladování při pokojové teplotě (20 ? 2 ° C). Kromě toho, jeden ze vzorků byl vystaven světelnému záření. Ze získaných výsledků vychází, že u všech zkoumaných vzorků se jednalo o extra panenské olivové oleje. U olivových olejů, které byly uloženy v temnu, se kvalita v průběhu skladování po dobu šesti měsíců nijak výrazně nezměnila. U vzorku, který byl vystaven slunečnímu záření, došlo k výraznému zhoršení kvality.
dc.format 75
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Olivy cs
dc.subject olivové oleje cs
dc.subject oxidace cs
dc.subject mastné kyseliny cs
dc.subject spektroskopie cs
dc.subject skladování cs
dc.subject Olivefruit en
dc.subject oliveoils en
dc.subject oxidation en
dc.subject fattyacids en
dc.subject spectroscopy en
dc.subject storage en
dc.title Ověření pravosti jednotlivých skupin olivových olejů a sledovaní vybraných změn během skladování
dc.title.alternative Authentication of Selected Olive Oil Groups and Monitoring of Selected Changes During Storage
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Bučková, Martina
dc.date.accepted 2017-06-15
dc.description.abstract-translated The present study was undertaken with the primary objective to evaluate the legitimacy and selected alterations of extra virgin olive oil samples obtained from the Czech market place during a 6 months storage period, simulating simple real times to rage conditions (mainly domestic conditions) at ambient temperature (20?2 °C). Moreover, a supplemen-tary objective of the current study was to investigate the phenomenon mentioned above in samples which were exposed to light. From the obtained results it could be as summed that all the examined samples fell into the category of extra virgin olive oil. Furthermore, in which that were stored in dark, the quality indices did not changed significantly during the 6 months storage period. However, according to the obtained results it was found that ex-posure of extra virgin olive oil into light resulted in a continuous degradation of its quality.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 42374
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2017-05-05


Files in this item

Files Size Format View Description
kučerová_2017_dp.pdf 3.354Mb PDF View/Open None
kučerová_2017_op.pdf 631.7Kb PDF View/Open None
kučerová_2017_vp.pdf 643.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account